Categorie

Centrul Social-Cultural Sfântul Ilie Miclăușeni

Publicat

Centrul Social-Cultural Sf. Ilie Miclauseni este situat aproape de lunca Siretului, pe partea stanga a drumului european E583 dinspre Iasi spre Bacau,  pe o veche mosie boiereasca a familiei Sturza, care a stapanit acest pamant pe parcursul a cinci generatii.

Centrul Social-Cultural Sf. Ilie Miclauseni este situat aproape de lunca Siretului, pe partea stanga a drumului european E583 dinspre Iasi spre Bacau,  pe o veche mosie boiereasca a familiei Sturza, care a stapanit acest pamant pe parcursul a cinci generatii. Denumirea de Miclauseni, provine de la numele vornicului Miclaus, boier ce primeste aceste pamanturi intre anii 1410-1416 de la Domnitorul Alexandru cel Bun, ca dar pentru serviiciile sale aduse in slujba tarii. Treptat de la vornicul Miclaus, mosia se instraineaza si ajunge in posesia familiei Sturza in jurul anului 1700.

O noua etapa in istoria mosiei Miclauseni se deschide in 1699 atunci cand fratii  Ioan si Sandu Sturza  intra in posesia ei, stapanirea Sturzestilor dainuind pana in anul 1947. Tot atunci se produce bifurcarea celor doua ramuri ale familiei Sturdza de la Miclauseni, ramura majora cu  Ioan Sturza care va stapani mosia de la Miclauseni si ramura cadeta avandu-l pe  Sandu Sturza.